כיצד לדעת האם יש לי רישום פלילי ולמי יש גישה אליו?
- Oleg Vainer
- 10 במרץ
- זמן קריאה 5 דקות
חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, התשע"ט-2019, מאפשר לכל אדם לעיין במידע פלילי על עצמו. הדגש הוא על לעיין, כלומר לא ניתן לקבל העתק של המידע הפלילי (עורך דין כן רשאי לקבל עבורכם העתק של המידע הפלילי). העיון ייעשה בדרך של הצגת המידע על גבי צג מחשב בתחנת המשטרה.
המידע הפלילי מוגדר כמידע שכולל מידע מהמרשם הפלילי ומהמרשם המשטרתי. מרשם פלילי – הרשעות בבית המשפט; מרשם משטרתי – תיקים סגורים שלא הבשילו לכתבי אישום, תיקים פתוחים שעדיין מתבררים ולא נסגרו, תיקים בבית משפט שהסתיימו בזיכוי ותיקים שנסגרו בהסדר מותנה (ההסבר מטה).
ניגשתם לתחנת המשטרה וביקשתם לעיין במידע הפלילי, אם כל מה שראיתם זה עמוד אחד, סימן שאין לגביכם מידע פלילי, כלומר אין לכם רישום פלילי או משטרתי כלל. אם מופיע מידע עם פרטים נוספים, יש לשים לב תחת איזה קטגוריה מבין השלוש מופיעים הפרטים:
הרשעות ועונשים של בית המשפט – זה המרשם הפלילי, כאן יופיעו כל התיקים בהם הוגש נגדכם כתב אישום והורשעתם בהם או שניתנו לגביכם צווים ללא הרשעה. הרשעות בעבירות תעבורה ובעבירות מנהליות, כדוגמת עבירת שימוש עצמי בקנאביס, לא יופיעו במרשם הפלילי או המשטרתי.
תיקי מב"ד (תיקים ממתינים לבירור דין) - זה המרשם המשטרתי, כאן יופיע מידע בדבר משפטים פליליים שטרם הסתיימו, וחקירות פליליות תלויות ועומדות שטרם הבשילו לכתב אישום או שעדיין לא התקבלה החלטה לסגור את התיק.
תיקים (חקירות) שנסגרו ולא הבשילו לכתבי אישום, כלומר תיקים סגורים - גם זה חלק מהמרשם המשטרתי. אם נפתחה נגדכם חקירה פלילית אשר לא הובילה להגשת כתב אישום היא תופיע כאן. התיקים שיופיעו כאן הם תיקים שנסגרו בעילות של היעדר ראיות מספיקות או נסיבות העניין אינן מתאימות להעמדה לדין, כאשר רק תיק שנסגר בעילה של חוסר אשמה לא יופיע כלל במרשם המשטרתי. הותרת תיק סגור במרשם המשטרתי יכולה להשפיע למשל על קביעת סיווג ביטחוני או על קבלת או ביטול רישיון נשק. לכן, ככל שנחקרתם והתיק נגדכם נסגר לא בעילה של חוסר אשמה, מומלץ לפעול באמצעות עורך דין פלילי לשינוי עילת הסגירה.
בנוסף תחת הקטגוריה של תיקים סגורים יופיעו גם תיקים בבית משפט שהסתיימו בזיכוי, ותיקים שנסגרו בהסדר מותנה. הסדר מותנה הוא מעין הסכם בין התובע לבין החשוד, לפיו החשוד יודה בחשדות נגדו בתמורה לאי הגשת כתב אישום ולעמידה בתנאים כגון תשלום קנס, התחייבות להימנע מעבירה, עמידה בתנאי תכנית טיפול וכדומה. התובע רשאי להציע לחשוד לסיים את התיק ב"הסדר מותנה" במקרים בהם קיימות מספיק ראיות להעמדה לדין אך נסיבות העניין אינן מצדיקות העמדה לדין, ורק בעבירות מסוג חטא או עוון (עבירות שהעונש בגינן לא עולה על שלוש שנים, כדוגמת עבירת האיומים שהיא עבירה קלאסית לעריכת הסדר).
לאילו גופים יש גישה למידע הפלילי, ומי רשאי לקבלו?
חשוב לדעת שלאף אדם או גוף, למעט אלה שהוגדרו בחוק (ויפורטו מטה) אסור לדרוש מכם לקבל מידע פלילי לגביכם, לא במישרין ולא בעקיפין. כלומר, אסור לכלול שאלות על המידע הפלילי בשאלון בכתב, או לבקש מכם לחתום על תצהיר בנוגע למידע הפלילי. יתרה מכך, גם אם הסכמתם למסור את המידע הפלילי, עדיין אסור לאף אדם שלא זכאי לכך לקבל אותו אם החוק לא קבע זאת במפורש. למעלה מכך, למי שאינו זכאי לקבל את המידע הפלילי אסור להביא אותו בחשבון כשיקול בקבלת החלטה לגביכם. מי שדרש את המידע הפלילי ולא היה זכאי לכך עלול לשאת בעונש מאסר עד שנה, ואם עשה כך לצורך העסקה או לשם קבלת החלטה בעניין העסקה – שנתיים. מטרת החוק היא לאפשר לאנשים לפתוח "דף חדש" ולחזור למוטב.
למשטרה, שב"כ, המשטרה הצבאית, אמ"ן, המוסד, מח"ש, וליחידה לחקירות פנים בצה"ל יש גישה ישירה למידע הפלילי של כל אדם והם גם רשאים להעביר את המידע ביניהם. למעט הגופים הללו, לאף גוף אין גישה ישירה למידע הפלילי.
הגופים הללו רשאים למסור את המידע הפלילי לגביכם (הרשעות) ומידע לגבי תיקים פתוחים, בכפוף להסכמתכם בכתב, לגופים נוספים שהמידע נדרש להם לצורך בחינת התקשרות של המדינה בחוזה, העסקת עובד, ביצוע עבודה, תפקיד, שירות או ביצוע פעולת אבטחה. המידע שיימסר לא יכלול פרטי רישום שנמחקו אך יכלול כאלה שהתיישנו (הסבר מטה לגבי תקופות ההתיישנות והמחיקה). אז אם אתם רוצים לעבוד או לספק שירות לאחד מהגופים המנויים מטה, הם יכולים לקבל את המידע הפלילי אודותיכם עד תקופת המחיקה, בכפוף להסכמתכם בכתב:
כל משרדי הממשלה, רשות שדות התעופה, חברות הנמלים, חברות תעופה, חברות ספנות, הסוכנות היהודית לארץ ישראל, תאגיד השידור הישראלי, הרשות השניה לטלוויזיה ולרדיו, בנק ישראל, מקורות, חברת המים בע"מ, חברת החשמל לישראל בע"מ וחברת ניהול המערכת בע"מ, בזק, חברת פלאפון תקשורת בע"מ, חברת סלקום ישראל בע"מ, חברת פרטנר תקשורת בע"מ, בזק בינלאומי, חברת דואר ישראל בע"מ ועוד.
גם רשות הרישוי זכאית לקבל מידע על הרשעות קודמות של מי שמבקש להוציא רישיון או היתר לנהוג ברכב ציבורי, באמבולנס, ברכב כיבוי אש, באופנוע להגשת עזרה ראשונה וברכב חילוץ. גם כאן קבלת המידע כפופה להסכמתכם בכתב, אך היקף המידע הוגבל גם לפרטי רישום שהתיישנו ולא רק כאלה שנמחקו.
בנוסף, רישום פלילי עלול למנוע עיסוק במקצועות מסוימים. בין המקצועות הבולטים נמנים: מתווכי מקרקעין, נהגי אוטובוס, עובדי חינוך, חברי מועצה, עורכי דין, רואי חשבון, רופאים, מיילדות, עובדים סוציאליים ועוד.
מידע נוסף אודות הגורמים המורשים לעיין בגיליון המרשם הפלילי והמטרות המאושרות לכך ניתן למצוא באתר משרד המשפטים בקישור הבא: איתור הגורמים הזכאים לעיין ברישום פלילי.
יחד עם זאת, חשוב לדעת שלא כל רישום פלילי יוביל לפסילה אוטומטית בעיסוק במקצוע, וכל מקרה תלוי בנסיבותיו ובהוראות החוק שנקבעו לגבי תנאי הפסילה. לצורך ההדגמה, אם אדם הורשע בעבירה קלה, סביר שזה לא ימנע ממנו לקבל רישיון לעסוק בראיית חשבון. לעומת זאת, אם אדם הורשע במרמה כספית, יתכן שיהיה לו קשה יותר לקבל רישיון לעבוד כרואה חשבון.
מעבר לכך, חשוב לדעת שניתן לפעול למחיקת הרישום הפלילי באמצעות פנייה לנשיא המדינה בבקשת חנינה - מומלץ להיעזר בעורך דין פלילי לשם כך.
תקופות ההתיישנות והמחיקה
תקופת ההתיישנות מתחילה להיספר מיום מתן פסק הדין, והיא נעה בין 4 ל-10 שנים, תלוי בסוג העבירה, בהרשעות קודמות ובעונשים קודמים. לדוגמה, אדם שהורשע בעבירה "רגילה", לא הוטל עליו עונש מאסר ואין לו פרט רישום פלילי נוסף (הרשעות או צווים ללא הרשעה) – תקופת ההתיישנות לגביו תהיה 4 שנים. לעומת זאת, אם הורשע בעבירת סמים – תקופת ההתיישנות תהיה כבר 5 שנים. אם קיימים פרטי רישום נוספים או הוטלו בעבר עונשי מאסר, תקופת ההתיישנות יכולה להגיע ל-10 שנים.
תקופת המחיקה תחל להיספר מיד בתום תקופת ההתיישנות, קרי – תחילה התיק מתיישן ורק אחרי זה נמחק, ובדומה לתקופת ההתיישנות היא נעה בין 4 ל-10 שנים. משמעות המחיקה אינה מחיקה פיסית, אלא צמצום והגבלה משמעותית של הגורמים המורשים לקבל ולשקול את המידע שנמחק. תקופות ההתיישנות והמחיקה רלוונטיות לעניין הגופים שיכולים לקבל גישה למידע הפלילי, שכן חלק מהגופים זכאים לקבל מידע פלילי עד תקופת המחיקה וחלק עד תקופת ההתיישנות.
למשל, אם אתם תסכימו להעביר את המידע הפלילי אודותיכם למדינה זרה, לדוגמה לצורך קבלת אשרת שהייה, המידע שיימסר לאותה מדינה לא יכלול פרטי רישום שהתיישנו או שנמחקו. דוגמה נוספת היא השתתפות במכרז, גם במקרה זה המידע שיימסר אודותיכם לא יכלול מידע על פרטי רישום שהתיישנו או נמחקו. כלומר, במקרים מסוימים כבר לאחר 4 שנים ממועד ההרשעה, המידע הפלילי לגביכם לא יהיה רלוונטי.
מנגד, אם אתם רוצים לעבוד למשל ברשות שדות התעופה, בנק ישראל או חברת החשמל המידע שיימסר כן יכלול פרטי רישום שהתיישנו, ולא יכלול רק כאלה שנמחקו (כזכור, תקופת המחיקה מתחילה בתום תקופת ההתיישנות).
לסיכום, החוק מעניק זכות לעיין במידע הפלילי ומגביל את הגופים הרשאים לקבל גישה למידע זה ולהשתמש בו. החוק נועד לאפשר שיקום ו"דף חדש" לאנשים עם עבר פלילי, תוך שמירה על האיזון בין זכותם לפרטיות לבין צרכי ביטחון ואינטרסים ציבוריים. במקרה של ספק או כאשר נדרשת פעולה בנושא מידע פלילי, מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי.